Fra lærling til doktor

Da Siri Kolle Kleivane som 16-åring startet på TAF, ante hun ingenting om at studieløpet skulle ende opp i en doktorgrad.

Som så mange andre som skal velge utdanning, var også Siri i villrede. Men med en bror som allerede var i gang med et TAF-løp, og en far som forsiktig dyttet henne i samme retning, endte hun opp på det fireårige programmet ved Fusa videregående. Opplegget innebærer undervisning på skolen og praksis hos Framo Fusa, og de to siste årene går TAF-elevene på lærlingkontrakt.

– Jeg hadde ikke peiling på hva jeg skulle gjøre, men Framo er en attraktiv bedrift og TAF er en mulighet som du ikke får mange andre steder i Norge. Med både fagbrev og studiekompetanse får du både jobbmuligheter og et godt grunnlag for å gå videre på høyskole og universitet, forteller Siri.

Les også: Hele verden som arbeidsplass

Nyttig lærdom
Som lærling i Framo endte hun opp på sveis. Det viste seg å være midt i blinken. Med en formann som var opptatt av at elevene skulle forstå at de var på vei inn i arbeidslivet, fikk Siri god innføring i rutiner og lærte betydningen av å legge planer, være strukturert og fullføre jobbene hun begynte på.

Les også: Oppfølging som lærling i Framo

– Det er gode egenskaper å ta med seg til et studium. Det var utrolig spennende og lærerikt. For oss som går TAF er det nesten forventet å gå videre på høyere utdanning, og da jeg søkte NTNU i Trondheim etter læretiden, søkte jeg også om studiekontrakt i Framo. Da får jeg støtte under studietiden under forutsetning av at jeg kommer tilbake og jobber der som ingeniør i tre år når jeg er ferdig.

Med studiekontrakten i boks, startet hun på en femårig integrert master i marin teknikk.

Siri har spesialisert seg innen marine konstruksjoner, og masteroppgaven om vibrasjoner i skrog og sprekkdannelser i en tank, skrev hun sammen med Framo.

– Det er et høyst relevant tema for Framo. Jeg fikk oppgaven av dem, og jeg fikk veldig god veiledning underveis. Å skrive om et reelt eksempel fra en bedrift er veldig interessant og givende, og det handlet også om sveising, noe jeg selvfølgelig synes er spennende.

Saken fortsetter under bildet

Fordyping
Med et halvt år igjen av studiene, ville veilederen hennes ved NTNU at hun gikk løs på en doktorgrad. Siri er nå ansatt ved NTNU på Institutt for marin teknikk.

Med utgangspunkt i masteroppgaven skal hun forske på skrogvibrasjoner og fordype seg i sannsynlighets- og pålitelighetsberegninger om temaet.

-  De neste tre årene må jeg også publisere minst tre artikler.

Gull verd
Første mars er det søknadsfrist for å søke læreplass i Framo. Samme dato, er det søknadsfrist til videregående skole. Mange skal velge hvilket løp de skal gå. En vei er å kombinere fagbrev med studiespesialiserende.  

– Jeg visste ikke hva jeg gikk til da jeg begynte på TAF, og jeg visste ikke hva jeg gikk til da jeg starter masterstudiene. Jeg hadde aldri kunnet forestille meg at jeg skulle begynne på en doktorgrad, men jeg er glad for å ha fått muligheten og må bare fortsette å utfordre meg selv. Å gå inn på TAF er et av de beste valgene jeg har tatt i mitt liv. Å ha arbeidserfaring når du begynner på universitetet, er gull verd.

Klikk deg inn hvis du ønsker å søke læreplass i Framo 

LÆRLINGANSVARLIG ASKØY

Bjarte Hetlevik

Phone: 55 99 93 39

E-mail: bjhe@framo.no

LÆRLINGANSVARLIG FLATØY

Jarle Monstad

Phone: 55 99 95 24

E-mail: jamo@framo.no

LÆRLINGANSVARLIG FUSA

Arve Skåtun

Phone: 55 99 96 05

E-mail: ars@framo.no

LÆRLINGANSVARLIG HOLSNØY

Rune Eikeland

Phone: 55 99 75 60

E-mail: rei@framo.no