Fra miljøproblem til utebenk

Et halvt tonn med oppsamlet sprengplast fra Store Lungegårdsvann i Bergen skal forvandles til utemøbler. Onsdag ble plasten fraktet miljøvennlig videre fra Framo. 

Den 2. mars la miljøvernaktivist og strandryddeentusiast Rune Gaasø til med en 44 fots seilbåt ved Framo-kaien på Florvåg. Gaasø skal levere plast fra strandrydding til gjenvinning hos miljøteknologibedriften Quantafuel på Nordmøre. Fra Framo fikk han med seg over et halvt tonn sprengplast fra bybaneutbyggingen som har ligget lagret i et års tid.

Sprengplasten er samlet opp fra Store Lungegårdsvann i Bergen. Her har NOSCA Clean Oceans-klyngen, som Framo er en del av, testet nye teknologiske og automatiserte løsninger for innsamling av plast. Rundt 800 kilo sprengsteinslunte fra bybaneutbyggingen er samlet opp og ligget lagret i sekker i Framos lokaler på Askøy. Nå seiler den eierløse plasten nordover for gjenvinning og et nytt liv som utemøbler.

Ved omlastingen onsdag stilte også varafylkesordfører Natalia Golis. Både Fylkeskommunen og Bergen kommune har vært bidratt til at den eierløse plasten kan få nytt liv. Trond Petter Abrahamsen, Direktør i Framo Services, påpeker at han er glad for at Framo har kunne delta, og stilt lokaler til disposjon i lagringen.

- Dette er en del av samfunnsansvaret vårt. Vi bryr oss. Vi har satt oss en mål om å bli Co2-nøytral innen 2030, og vi ser på hele kjeden fra råstoff til produktet blir skrapet. Dette tror vi øker vår konkurransekraft. 

Abrahamsen påpeker at gjenbruk av plasten er midt i blinken for fokuset til Framo, hvor alt avfall kildesorteres. Hele anlegget på Askøy varmes også opp med varmepumper som henter 500KW fra Sjøvann. Det samme gjøres for kjøling på sommeren. 

Benker med en historie

Når plastgranulatet fra Quantafuel er ferdig prosessert, tar miljøselskapet Ogoori over. Selskapet produserer nytt plastmateriale av eierløs plast fra havet, og ved hjelp av bymøbelprodusenten Vestre, som har designet en benk laget av gjenvunnet plast, skal plastmaterialet skapes om til utemøbler.

– Vi håper Bergen kommune vil leie noen av benkene og plassere dem ut i Lungegårdsparken, og vi er i dialog med Bymiljøetaten om dette. Disse benkene vil ha en sterk symbolsk historie fra hjertet av havbyen Bergen. Historien har også har et viktig sosialt element i seg, gjennom at det omfattende sorteringsarbeidet er utført av blant annet tidligere rusmisbrukere, sier Gaasø.

Få historien til benken
Benkene som Vestre produserer blir merket med en QR-kode som benke-brukerne kan scanne for å få hele historien om hvor plasten er samlet opp i tekst og bilder.

– Vi er utrolig glade for at denne plasten faktisk kan brukes til noe flott og nyttig. Det ville vært fantastisk om Bymiljøetaten finner rom til å plassere benkene ut rundt Store Lungegårdsvann igjen, sier Geir Helgesen, markedssjef i Framo og styreleder i NOSCA Clean Oceans.